Dünya üzerinde temiz ve içilebilir suya erişim sorunu yaşanan bölgelerin başında hiç şüphesiz Afrika ve Asya kıtaları geliyor. Öyle ki “Su Kıtlığı” ve “Kirli Su Sorunu” özelinde yayımlanan uluslararası raporlarda, dünya genelinde 2,2 milyar insanın içme suyuna erişemediği ve bu sayının büyük bir çoğunluğunu Afrika ve Asya kıtasındaki ihtiyaç sahiplerinin oluşturduğu belirtiliyor.

Su KuyusuSu Kuyusu

Bu veriler ışığında, Su Çözümleri Derneği olarak bizler su kuyusu, çeşmeli su kuyusu, şadırvan ve şebekeli su kuyusu çalışmalarımızı öncelikli olarak Afrika ve Asya kıtasındaki muhtelif ülkelerde gerçekleştiriyoruz.

Suya erişmek için her gün kilometrelerce yol yürüyen Afrikalıların, yeterli su kaynaklarına sahip olmalarına rağmen temiz ve içilebilir suya erişmekte sorun yaşayan Asyalıların dertleri ile hemhal olan hayırsever bağışçılarımızın destekleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Dünya üzerinde yaklaşık her 10 kişiden 3’ü, temiz ve içilebilir suya erişemiyor. Her yıl yaklaşık 5 milyon insan kirli sudan kaynaklı ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti ve viral hepatit gibi çeşitli hastalıklar sebebi ile hayatını kaybediyor. Hazırlanan raporlarda dünya nüfusunun yaklaşık %50’sini barındıran 100’e yakın ülkenin şu anda su sorunu yaşadığı belirtiliyor.

Su Sorunu ve Çocuklar

Afrika ve Asya kıtasında yer alan ülkeler başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde “su sorunu” ve “çocuk” birlikte zikrediliyor. Çünkü var olan su kaynaklarına yahut inşa edilen su kuyularına gidip su temin etmek, genellikle çocukların ve annelerin vazifesi oluyor. Afrika’daki Fatma, evlerine temiz ve içilebilir su getirebilmek için kilometrelerce yol yürüyor ve bu yolculukta kilolarca ağırlıktaki su bidonları taşıyor.

UNICEF’in 2023 yılı raporuna göre dünya üzerinde her 3 çocuktan 1’i su kıtlığı olan bölgelerde yaşıyor. Bu bölgelerde yaşayan her 3 çocuktan 1’i, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek suya erişemiyor. Yayımlanan raporda, su kıtlığı yaşanan bölgelerde yaklaşık 500 milyon çocuğun yaşadığı ifade ediliyor. Rapora göre bu bölgelerdeki çocuk oranları:

  • Doğu ve Güney Afrika %58
  • Batı ve Orta Afrika %31
  • Güney Asya %25
  • Ortadoğu %23

Tüm bu sorunların gölgesinde yaşam mücadelesi veren çocukların bizden binlerce kilometre uzakta olması, onların sorunlarına çözüm üretmemiz için engel değil. Suya erişim sorununun yoğun olarak yaşandığı Afrika ve Asya kıtası başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesindeki partner kuruluşlarımız vesilesiyle bizden çok uzakta olan ihtiyaç sahiplerine açtığımız su kuyuları ile içilebilir su ulaştırıyoruz.

Asya Su Kuyusu

Susuzluk ve Kirli Su Sorununa Karşı “Su Çözümleri”

Su Çözümleri Derneği olarak, Afrika ve Asya kıtaları başta olmak üzere susuzluk ve kirli su sorunu ile mücadele eden dünya üzerindeki kardeşlerimize çeşitli proje ve çalışmalar neticesinde çözümler üretiyoruz. Proje ve çalışmalarımızın sac ayaklarını ise Su Kuyusu, Çeşmeli Su Kuyusu, Şadırvan ve Şebekeli Su Kuyusu projelerimiz oluşturuyor.

Su Kuyusu çalışmamız, standart tulumba sistemi ile inşa edilen kuyulardan oluşuyor. Çeşmeli Su Kuyusu çalışmalarımız ise 20-50 metre derine yapılan sondaj sonrasında ulaşılan suyun 500 litre depoda sürekli olarak birikmesi ve depodaki suyun musluklar marifetiyle kullanılmasını sağlıyor. Cami, mescid, medrese ve yetimhane gibi yerlerin avlu yahut bahçesine inşa ettiğimiz Şadırvanlar ise cami cemaati, öğrenci ve yetimlerin yanı sıra bölge halkının da temiz ve içilebilir suya erişmesine vesile oluyor. Şebekeli Su Kuyuları yer altına döşenen şebeke sistemi sayesinde temiz ve içilebilir suyun hanelere kadar ulaşmasını sağlıyor.

Bir Damla Su Binlerce Mutluluk

Temiz ve içilebilir suya elimizin uzandığı mesafe kadar yakın olan bizler, su ihtiyacını karşılamak için kilometrelerce yol yürüyen ihtiyaç sahiplerini ne kadar anlayabiliyoruz? Bizler için sıradan olan bir durum, Afrika ve Asyalı kardeşlerimiz için adeta bir mucize. Bu nedenle açtığımız her bir su kuyusu, Afrika ve Asya halkı için binlerce mutluluk anlamına geliyor.

Açılışını yaptığımız her kuyu, binlerce kişinin temiz ve içilebilir su ihtiyacını karşılıyor. Mutluluk ve şükür ile gerçekleşen açılışlarımızda bölge halkı, açılan su kuyusuna bağış yapan, emek veren herkese içtenlikle dua ediyor. Su kuyuları, kardeşliğimizin kıtalar aşarak yayılmasına ve kuvvetlenmesi vesile oluyor.

Afrika Su Çözümleri

Su Kuyusu Bağışı

Su kuyusu bağışında bulunmak isteyen hayırseverler, aşağıdaki yolları izleyerek bağış yapabilir.

  • Dernek merkezimize gelerek detaylı bilgi alabilir ve makbuz karşılığında elden bağış yapabilirsiniz.
  • Web sitemiz üzerinden online bağış yapabilirsiniz.
  • Banka hesap numaralarımıza açıklamaya iletişim bilgilerinizi yazarak bağış yapabilirsiniz.
  • 0212 706 65 65 numaralı hattımıza ulaşarak detaylı bilgi alabilir ve bağışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Asya’da bir su kuyusu bedeli 10.000 TL, Afrika’da bir su kuyusu bedeli 75.000 TL’dir. Su kuyusu açılış video görüntüleri bağışçılarımıza gönderilmektedir.

Afrika ve Asya kıtasındaki ülkelerde (Nijerya, Çad, Sudan, Uganda, Bangladeş vd.) açtığımız su kuyuları, hangi ülkenin öncelikli ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurularak açılıyor.

Su kuyularımız ortalama 3 ay içerisinde açılmaktadır.

Bir kuyu bedelini yahut bir çeşme bedelini karşılamanız halinde açtırdığınız kuyuya/çeşmeye isminizi verebilirsiniz.

Evet, su kuyusu açılış videonuzu USB içerisinde ve teşekkür plaketi ile adresinize gönderiyoruz.

Afrika’da bir su kuyusu açtırmanın bedeli 75.000 TL’dir.

Asya’da bir su kuyusu açtırmanın bedeli 10.000 TL’dir.

Su Çözümleri Derneği, su kuyusu faaliyetleri ile susuzluk ve kirli su sorununa çözüm oluyor, kıtalar ardındaki kardeşlerimiz ile bağımızı kuvvetlendiriyor.
Güneşli V.D. 781 106 7849 Sicil No: 34-283-081

yukarı kaydır